Świętochłowice - Forum bez polityki

Apolityczne forum miłośników historii i kultury Śląska i Świętochłowic
Dzisiaj jest 28 mar 2024, 16:57

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: 09 mar 2014, 19:23 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - składniki:

Ciasto:
40 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
jajo
żółtko
1/3 szklanki śmietany
szczypta soli
Farsz:
50 dag nieprzekiszonej białej kapusty
15-20 dag suszonych grzybów
2 łyżki oleju
cebula
jajo
szczypta nasion kopru lub kminku
pieprz
sól

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - sposób przygotowania: Mąkę przesiać, posiekać ją z zimnym masłem, dodać żółtko i pół rozmąconego jaja oraz śmietanę. Wymieszać wszystko nożem, po czym dłońmi zagnieść ciasto. Grzyby suszone namoczyć, a potem ugotować w tej samej wodzie i odcedzić (wywar zachować). Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać odciśniętą i drobno posiekaną kapustę, wlać wywar z grzybów i dusić razem, aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynu odparuje. Do przestudzonej kapusty dodać drobno posiekane grzyby, rozkłócone jajo, starannie wymieszać i doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto porcjami dość cienko rozwałkować, wycinać koła szklanką. Na każde nałożyć trochę nadzienia, złożyć na pół i starannie zlepić brzegi ciasta. Można też sklejać po dwa koła. Ułożyć pierożki na wyścielonej pergaminem blasze, posmarować rozmąconym jajem, posypać kminkiem lub koprem i upiec na rumiano w temperaturze 180°C. Podawać jako dodatek do barszczu czerwonego i innych czystych zup.


Załączniki:
pierogi.jpg
pierogi.jpg [ 82.16 KiB | Przeglądany 34197 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2014, 16:34 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
pierogi zjedzone....pychotka... :kusik:

cos by sie pomaszkiecilo :love: Amidalko :koniczyna:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2014, 19:42 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
Szybka przekąska

Bułki przekroić na każdej połówce położyć plastry mozzarelli i pomidorów, doprawić ziołami prowansalskimi, bazylią, papryką. Wkładać na 8 minut do mocno rozgrzanego piekarnika.....bardzo dobre


Załączniki:
buleczki 1.jpg
buleczki 1.jpg [ 68.36 KiB | Przeglądany 34175 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 mar 2014, 16:49 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Salatka z brokulami w roli glownej ;)

1 duzy brokul
okolo 200g serka feta
4 lyzki st. pocietych migdalow
1-2 zabki czosnku
1-2 lyzki oleju lnianego albo oliwy z oliwek

Brokuly obmyc i podzielic na drobne koszyczki wrzucic na wrzaca osolona wode na 5 minut (mozna na 10-15 minut jezeli ktos lubi je miekkie) :D
Serek feta pokruszyc na drobne kawalki lub poprostu pokroic... :roll:
Migdaly wrzucic na sucha patelnie i podprazyc do zloto-brazowego koloru ...czyli z 5 minut.. ;)
Po ostygnieciu brokuly przelozyc do duzej salatery dorzucic serek feta wcisna czosnek polac olejem lnianym lub oliwa z oliwek wymieszac delikatnie posypac migdalami znowu wymieszac...mozna doprawic do smaku...jak kto woili.. :kwiatek:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 kwie 2014, 20:50 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
Placki ziemniaczane inaczej - składniki:

1 kg ziemniaków
2 jajka
1 łyżka mąki
sól
0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub papryka
oregano
tymianek
bazylia
pieprz mielony
olej do smażenia
sos czosnkowy (gotowy lub można samemu zrobić z jogurtu i ząbka czosnku)

Placki ziemniaczane inaczej - sposób przygotowania: Ziemniaki ucieram w termomixie, tak drobno jak na placki ziemniaczane, dodaję dwa jajka i 1 łyżkę mąki i dobrze mieszam masę. Mięso mielone mieszam z ziołami. Na patelnię wlewam olej, rozgrzewam, wkładam łyżką cienki placek ziemniaczany i mocno smażę, drewnianą łopatką sprawdzam czy brązowieje, jeśli tak nakładam na placek cienko mięso mielone, potem na niego masę ziemniaczaną cienko i przewracam na drugą stronę, smażę tak długo aż placek będzie brązowy. Wyszło 10 placków. Podałam z sosem czosnkowym.


Załączniki:
placki.jpg
placki.jpg [ 119.28 KiB | Przeglądany 34116 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 kwie 2014, 20:53 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 gru 2013, 19:13
Posty: 1844
To takie plackokarbinadle ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2014, 21:48 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
ale dobre.........


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2014, 22:44 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 gru 2013, 19:13
Posty: 1844
Amidala pisze:
ale dobre.........

Nie wątpia ;)
A jak i z czym ucierać chrzan?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 maja 2014, 15:37 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
No i co? Święta przeszły a my wielkie kucharki nic Hankowi nie odpowiedziałyśmy :( Jako gańba :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 maja 2014, 18:44 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
Gańba jak nic...........niy boło mie w Świonach na świynta i tak jakoś wyszło.....





Składniki:

1-2 korzenie chrzanu

świeżo wyciśnięty sok cytrynowy

sól, cukier





Wykonanie:

Korzenie chrzanu obieramy cienko, myjemy i wrzucamy do zimnej wody – zostawiamy na ok godzinę – sprawi to, że staną się bardziej jędrne i będzie je łatwiej zetrzeć.

W międzyczasie przygotowujemy sobie słoik z kilkoma łyżkami przegotowanej wody wymieszanej z 2-3 łyżkami soku z cytryny, doprawionej szczypta cukru i soli.

Chrzan ścieramy na bardzo drobnych oczkach – w miarę tarcia – przekładamy go do słoika z woda i sokiem cytrynowym ( by uniknąć utraty koloru).

Starty chrzan mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem, cytrynowym sokiem i przegotowaną wodą jeśli będzie zbyt suchy.
Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku.

Przed podaniem możemy wymieszać go z niewielka ilością śmietanki albo mieszanką jogurtu i majonezu.


Haneczku wybocz..utrrij teroz..... :cmok:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group