Świętochłowice - Forum bez polityki
https://hanysy.info/

Nalewki
https://hanysy.info/viewtopic.php?f=15&t=142
Strona 1 z 1

Autor:  Hanek [ 19 sty 2014, 12:55 ]
Tytuł:  Nalewki

Znalazłem w galerii starego forum :mrgreen:
Jakby Was tak prawie wzięło :mrgreen:

Załączniki:
nalewka.jpg
nalewka.jpg [ 109.25 KiB | Przeglądany 39617 razy ]

Autor:  łysy [ 19 sty 2014, 13:24 ]
Tytuł:  Re: Nalewki

Konkretny tymat :D

Autor:  Amidala [ 20 sty 2014, 18:29 ]
Tytuł:  Re: Nalewki

Pigwówka((((według przepisu blueapple))))
Czas przygotowania: 24 tygodni
Składniki

2 kg owoców pigwowca
1 kg cukru
1/2 l czystej wódki
3/4 l spirytusu (97 %)

Najlepsza nalewka jaką znam
Etapy przygotowania

1.Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą gorącą wodą.

2.Małe owoce kroimy na ćwiartki a duże na ósemki, (pestek nie wyrzucamy).

3.Do dużych słoików wsypujemy warstwami pokrojone owoce (wraz z pestkami) i przesypujemy cukrem.

4.Zamykamy słoje i stawiamy w ciepłym słonecznym miejscu na tydzień, aż puszczą piękny pachnący soczek.

5.Po tygodniu wygrzewania owoców na słoneczku
(i wstrząsania rano i wieczorem) , owoce nieco się kurczą i zostają przykryte pachnącym soczkiem.

6.Mieszamy połowę spirytusu z wódką i wlewamy w równych częściach do soku wraz z owocami.

7.Odstawiamy na następny tydzień (nie zapominając o wstrząsaniu dwa razy dziennie).

8.Po tygodniu przecedzamy przez bardzo gęste sitko nalew.

9.Nalew uzupełniamy spirytusem do wymaganej zawartości alkoholu. Odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce do "zmacerowania"

10.Po "zmacerowaniu", filtrujemy przez gazę medyczną. Do wyparzonych butelek (raz jeszcze filtrując) wlewamy nalewkę

11.Zamykamy butelki i ze smutkiem odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy.
Po tym czasie nalewka jest gotowa (oczywiście im starsza tym lepsza).

Autor:  Babettka [ 22 sty 2014, 15:46 ]
Tytuł:  Re: Nalewki

Jak powstala nalewka :?: ...przytaczam artykul..

Pierwsza nalewka była ponoć dziełem ojca medycyny, Hipokratesa, stąd napój z wina i miodu z dodatkiem przypraw nazywano "Hipokrasem". W VIII wieku n.e. arabscy alchemicy otrzymali pierwszy w historii bimber. Po doprawieniu produktu ziołami i miodem rozpowszechniali go jako aqua vitae. Mimo tego, iż sekret produkcji spirytusu był pilnie strzeżony, w XIII wieku receptura została opisana przez Arnauda de Villeneuve'a. Gdy okazało się, że alkohol wzmacnia lecznicze działanie wielu ziół, zaczęto chorym zapisywać alkoholowe nalewki. W XVI wieku we Włoszech powstała pierwsza nalewka przeznaczona do zwykłej konsumpcji. Było to rosoglio, spirytus z olejkiem różanym (w Polsce znane pod nazwą rosolis – do lat 50.
XX wieku podawano go dzieciom przy różnych schorzeniach – po łyżeczce). ;)

Kolejne znane likiery i nalewki to: Charteuse, wyprodukowane w opactwie La Grande Charteuse w 1605 roku oraz Benedyktynka, wyprodukowana przez benedyktynów z Normandii. W szybkim czasie nalewki i likiery zyskały wielką popularność w Europie, a każdy naród miał charakterystyczny dla siebie trunek. Do Polski moda na nalewki (lub kordiały, jak je niegdyś zwano) dotarła prawdopodobnie wraz z Henrykiem Walezym. Tutaj zaczęto też wyrabiać napój zwany krupnikiem. Wkrótce w apteczce każdego polskiego dworku stało kilka gatunków nalewek, a receptury przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, często dopiero w testamencie.

MUsze poszukac w swoich archiwach :D przepisy na nalewki...

Autor:  serena [ 28 sty 2014, 19:24 ]
Tytuł:  Re: Nalewki

Po wielu eksperymentach jestem monotematyczna: tylko wiśniówka :)

Autor:  Amidala [ 30 sty 2014, 23:08 ]
Tytuł:  Re: Nalewki

Benedyktynka lub Benedyktyn jest to światowej sławy likier wytwarzany w Francuskim klasztorze benedyktynów w Fécamp. Receptura sporządzona została przez włoskiego mnicha przebywającego w klasztorze benedyktynów w Normandii, w zamyśle twórcy likier ten miał być lekarstwem na malarię. W oryginalnym składzie zawiera wyciągi z ponad 40 ziół i rozmaitych korzeni, między innymi goździków, cynamonu, majeranku, kolendry dzięgielu, gałki muszkatołowej, szafranu, lawendy, mięty i melisy. Nalewkę o podobnych właściwościach smakowych i leczniczych, wzmacniających, uspokajających i wspomagających trawienie, możecie zrobić w domowych warunkach według poniższego przepisu.

Składniki:

Po płaskiej łyżeczce:
Goździków
Cynamonu
Majeranku
Mięty pieprzowej
Tymianku
Korzenia rabarbaru
Piołunu
Szafranu
Kwiatu lawendy
250 g cukru
1 l wody
500 ml spirytusu

Przygotowanie:

Wszystkie zioła (oprócz lawendy i szafranu) wraz z cukrem wsypać do słoja i zalać wodą i spirytusem, wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać szafran i lawendę, odczekać piętnaście minut, a następnie przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać w piwnicy przez co najmniej trzy miesiące

Autor:  Jacobi [ 01 sie 2018, 15:20 ]
Tytuł:  Re: Nalewki

Dzięki za fajne przepisy na nalewkę.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/