Świętochłowice - Forum bez polityki

Apolityczne forum miłośników historii i kultury Śląska i Świętochłowic
Dzisiaj jest 28 kwie 2024, 20:36

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
Post: 04 sty 2014, 15:44 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Serena :) widze ze tutaj nie ma zartow ;) 10 x basen i 12 km :?:
Wow! zazdroszcze kondycji :oops:
No i dyskoteka i tance ... :o ..no prosze ..prosze.. :lol:
Super! jestem pelna podziwu..

Ja narazie nakrecam moj mozg wyobraznia... :lol: programuje go do wysilku fizycznego .. :roll:
Samo ograniczenie cukru do minimum jest szokiem dla mojego organizmu.. 8-)
Ale...powolutku systematycznie... ;)


Załączniki:
BRAVO!.gif
BRAVO!.gif [ 25 KiB | Przeglądany 21872 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2014, 20:04 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Na jednej ze stron internetowych znalazlam fajny artykul o egzotycznych owocach..ktore sa bardziej lub mniej znane w Polsce..ponizej kwintesencja artykulu :
warto wiedziec co zacz ;)

1.
Kaki

Hurma wschodnia, znana jako kaki, sharon albo persymona, to pochodzące z Chin drzewo. Jego owoce z wyglądu przypominają spłaszczonego pomidora; mają intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Są jadalne jedynie w stanie pełnej dojrzałości. Wówczas owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste.

W kaki znajdują się witaminy A i C. To bogate źródło wapnia, zawiera też beta-karoten, potas, magnez i sporo błonnika, dlatego sięgać po niego powinny osoby skarżące się na zaparcia i problemy jelitowe. Badania dowiodły, że wyciąg z kaki hamuje rozwój komórek białaczki - wywołuje on apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć komórek, dzięki czemu z organizmu usuwane są komórki zużyte albo uszkodzone. Jedzenie kaki chroni także przed miażdżycą.

2.
Liczi

Pochodzi z południowych Chin. Świeże owoce mają jasnoczerwoną barwę, półprzejrzysty, perłowo-biały, słodki i soczysty miąższ, otaczający błyszczącą, brązową pestkę. Smak chińskich śliwek przypomina nieco dżem z płatków róży, ale jest o wiele subtelniejszy. Słodki i jednocześnie orzeźwiający, delikatny, lecz nie mdły.

To owoc nie tylko smaczny i niskokaloryczny (66 kcal/100 g), ale również bogaty w witaminy, szczególnie C, która wymiata z organizmu wolne rodniki i hamuje procesy starzenia. Już pół szklanki zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Liczi zawiera tyle samo błonnika co duże jabłko. Z badań wynika, że ekstrakt z tego owocu chroni przed nowotworami piersi i wątroby. Leczy także dolegliwości układu pokarmowego, wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie, stawia na nogi i dodaje sił. Liczi ma również właściwości złuszczające i nawilżające - pobudza regenerację komórek, a w połączeniu z witaminą C stymuluje syntezę kolagenu.


Załączniki:
Liczi owoc.jpeg
Liczi owoc.jpeg [ 43.84 KiB | Przeglądany 21866 razy ]
owoc kaki1.jpeg
owoc kaki1.jpeg [ 37.81 KiB | Przeglądany 21866 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2014, 20:10 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
C.D.
3.
Kiwano

Ten pochodzący z Afryki owoc porównywany jest często do naszego ogórka, ma nawet drugą nazwę - ogórek rogaty. Ma bardzo orzeźwiający, lekko kwaśny smak. Skórka kiwano jest ciemnożółta lub pomarańczowa, występują na niej liczne brodawki zakończone ostrymi kolcami Za najsmaczniejsze uważa się takie owoce, które dobrze nie wykształciły jeszcze nasion.

Kiwano jest źródłem potasu, magnezu i witaminy C. Ma mało kalorii (22 kcal/100 g). Zazwyczaj miąższ je się na surowo łyżeczką . Świetnie smakuje w słodkich i w pikantnych potrawach. Kiwano możemy dodać też do przetworów - marmolady czy dżemu. Miąższ można wyciskać i pić w postaci soku.

4.
Karambola

Karambola, nazywana też oksomianem pospolitym, pochodzi z dzisiejszych terenów Malezji i Indonezji. Charakteryzuje się subtelnym słodko-kwaśnym smakiem i delikatną, pozbawioną włókien konsystencją. Pomiędzy soczystym miąższem znajdziemy drobne nasiona, które również można zjeść. Owoc jest bardzo dekoracyjny - po przekrojeniu plasterek ma kształt pięcioramiennej gwiazdy.

Karambola jest bogata w witaminę A, a także żelazo, wapń, magnez. Jest dobrym źródłem kwasów organicznych. Dzięki zawartości witaminy C sok z karamboli polecany jest w czasie gorączki.


Załączniki:
karambola.jpeg
karambola.jpeg [ 29.53 KiB | Przeglądany 21866 razy ]
kiwano-horned-melon-.jpg
kiwano-horned-melon-.jpg [ 309.79 KiB | Przeglądany 21866 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2014, 20:15 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
C.D
5.
[b]Pitaja[/b]

Pitaja często zwana jest też smoczym owocem lub truskawkową gruszką. W zależności od gatunku kaktusa rozróżnia się trzy typy owoców: różowe z białym miąższem, różowe z czerwonym miąższem oraz żółte z białym miąższem. Miąższ owoców zawiera małe czarne pestki, które są jadalne, choć nietrawione przez organizm. Owoc ma słodko- kwaśny posmak i często porównywany jest właśnie do kiwi lub agrestu.

Pitaja jest niskokaloryczna (w 100 g/ 50 kcal) i bogata w składniki odżywcze. Zawiera dużą ilość antyoksydantów pomocnych w profilaktyce nowotworowej. Jest szczególna zasobna w witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor.

6.
Papaja

Papaja przywędrowała do Europy z Ameryki Środkowej. Kształtem przypomina dużą gruszkę, dojrzały owoc ma żółtopomarańczowy, czasami lekko różowy miąższ. W środku znajdziemy czarne, okrągłe nasiona, które choć gorzkawe, są jadalne.

Papaja posiada ogromne ilości witamin i minerałów, m.in. witaminę C, wapń, potas, żelazo, tiaminę oraz magnez. Przede wszystkim zawiera enzym zwany papainą, który może przynieść ulgę tym, którzy cierpią z powodu problemów żołądkowych i niestrawności. Enzym ten bardzo zbliżony do wytwarzanej przez nasz organizm pepsyny, z tym, że działający w każdym środowisku, nie tylko kwaśnym. Pomaga zwalczyć problemy z trawieniem pokarmu zawierającego duże ilości białka.


Załączniki:
papaja.jpeg
papaja.jpeg [ 62.83 KiB | Przeglądany 21866 razy ]
pitaja.jpeg
pitaja.jpeg [ 68.98 KiB | Przeglądany 21866 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2014, 20:21 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
C.D.

7.
Figi

Świeże figi zawierają spore ilości witamin z grupy B, witaminę C, PP oraz A, a także beta-karoten, mający działanie antyoksydacyjne, wzmacniający odporność, usprawniający funkcjonowanie wzroku czy chroniący organizm przed drobnoustrojami. Znajdziemy w nich też wiele cennych minerałów np. wapń, potas, żelazo, cynk, fosfor, magnez. Owoce usprawniają pracę przemiany materii i pomagają zwalczyć zaparcia. Jedna duża figa ma 50 kalorii. Ze względu na sporą zawartość wapnia poleca się je osobom mającym problemy z osteoporozą oraz dzieciom. Figi odtruwają, oczyszczają i odkwaszają organizm.

8.
Granat

Wygląda trochę jak jabłko z twardą skórką. Pod nią znajdziemy rubinowe, soczyste ziarenka o cudownych właściwościach. Granat jest przede wszystkim źródłem polifenoli, które przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają i hamują także rozwój raka prostaty. Substancje obecne w granacie chronią również przed nowotworem piersi u kobiet. Granat obniża także poziom cholesterolu, zapobiega starzeniu się komórek, ostrym oraz chronicznym procesom zapalnym wywołanym przez wirusy i bakterie. Substancje przeciwzapalne i przeciwutleniające z tego owocu pozytywnie wpływają również na funkcjonowanie mózgu - stosowane są wspomagająco w stwardnieniu rozsianym, chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Sok z granatu ma 3-4 razy większą siłę przeciwutleniającą niż czerwone wino czy zielona herbata.

Jadlam Papaje mozna ja dodac do salatek i nie tylko ..wsytarczy poszukac przepisow z papaja ;) kazdy z tych owowcow jest swoisty...warto sporobowac.. :D


Załączniki:
granat.jpeg
granat.jpeg [ 70.9 KiB | Przeglądany 21866 razy ]
figii.jpeg
figii.jpeg [ 81.99 KiB | Przeglądany 21866 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2014, 20:36 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
Gdyby to wszystko nie było u nas takie drogie. I niestety niepewnej świeżości. Taki prawdziwy smak tych owoców można poznać będąc tam, gdzie one naturalnie dojrzewają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 sty 2014, 22:51 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
som piykne...ale jo tam wola nasze rodzime jabłuszka na przikład......


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2014, 9:49 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 gru 2013, 19:13
Posty: 1844
Amidala pisze:
som piykne...ale jo tam wola nasze rodzime jabłuszka na przikład......

No właśnie.Kożdy mo jeść yno to co rośnie wele niego :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sty 2014, 21:28 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
jablka jablkami... :) ale jak kajs pojedziecie za granica Polandii i niy bydzie jabluszek ino takie powyzej owocki :D to przynajmniej bydziecie wiedziec co i jak ;)

ja lubie eksperymenty i poprobowac czegos inkszejszego :ugeek:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 sty 2014, 18:59 
Offline
Użytkownik
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Posty: 184
jo tyz lubia eksperymynty.....powiym zatym :) śliwki :) tyz mogom być.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 183 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group