Świętochłowice - Forum bez polityki

Apolityczne forum miłośników historii i kultury Śląska i Świętochłowic
Dzisiaj jest 28 mar 2024, 22:37

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
Post: 30 sty 2014, 17:32 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
KOFEINA

Dzisiaj o kofeinie ;)
Przytocze fragmenty artykulu z jednej ze stron netowych.Artykul p. Malgorzaty Jargillo -dietetyka..

Kofeina jest alkaloidem występującym w niektórych surowcach roślinnych, głównie w kawie, herbacie, ziarnie kakaowym. Ilość kofeiny w różnych napojach i produktach przedstawia się następująco:

Kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka (napar) - 61 mg kofeiny

Kawa zmielona 1 łyżeczka (napar) - 35 mg

Espresso – do 150 mg

Herbata 1 szkl. – 35 mg

Cola – 10 mg/100 ml

Kakao 1 szkl. – 4-6 mg

Czekolada gorzka – 60 mg/100g

Czekolada mleczna – 20 mg/100g

Napoje energetyzujące – ok. 80mg/porcję

Kofeina szybko wchłania się z przewodu pokarmowego, osiągając maksymalne stężenie we krwi po 0,5 – 1 godz. od spożycia. Okres półtrwania dla dorosłych wynosi ok. 4-5 godzin. Kofeina nie kumuluje się w organizmie, u osób dorosłych w całości metabolizowana jest w wątrobie do teofiliny i teobrominy.
Spożycie kofeiny w dawce >75 mg zwiększa uwagę i koncentrację. Działanie kofeiny i produktów jej metabolizmu w organizmie człowieka polega przede wszystkim na:

- zwiększeniu wydzielania serotoniny i adrenaliny,

- pobudzeniu ośrodkowego układu nerwowego,

- rozszerzeniu naczyń krwionośnych,

- wspomaganiu wydolności organizmu,

- zwiększeniu koncentracji,

- zwiększeniu sprawności myślenia,

- opóźnianiu senności.
W świetle aktualnego stanu wiedzy spożycie kofeiny przez zdrowe osoby dorosłe nie powinno przekraczać 400mg dziennie, ale zależy to także od innych czynników stylu życia. Nadmierne spożycie kofeiny (>500-600mg dziennie) może być przyczyną zbyt wysokiej pobudliwości, uczucia niepokoju, przyspieszenia oddechu. Długotrwałe nadużywanie kofeiny może prowadzić do „kofeinizmu”, który objawia się zmęczeniem, rozdrażnieniem, drżeniem mięśni, bólem głowy, arytmią, nudnościami, biegunką. :geek:
Kofeina wywiera negatywny wpływ na gospodarkę wapniem w organizmie przez zwiększenie wydalania wapnia z moczem, bądź przez zmniejszenie wchłaniania wapnia. Umiarkowane spożycie kofeiny przy prawidłowej zawartości wapnia w diecie (ok. 800mg) nie wpływa na obniżenie gęstości mineralnej kości.
Niebezpieczeństwo spożycia nadmiernej ilości kofeiny przez dzieci (napoje typu cola, napoje energetyzujące, kakao, czekolada, herbata) polega na zaburzeniu faz snu i czuwania. Rozregulowanie rytmu dobowego zmniejsza ilość snu, a zwłaszcza jego fazy głębokiej, co niekorzystnie wpływa na rozwój struktur mózgowych. Coca cola w menu dziecka zaburza budowę kości nie tylko przez zawartość kwasu fosforowego, ale również kofeiny.

Zatem dobroczynne działanie kofeiny ujawnia się tylko przy umiarkowanym jej spożyciu i nie przekraczaniu dawki 400mg/dzień dla osób dorosłych. Dzieci, młodzież, kobiety w ciąży i karmiące muszą znacząco ograniczyć spożycie tego alkaloidu. :ugeek:

No i wszystko jasne ;) :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lut 2014, 21:39 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
BROKULY I MALE CO NIECO O NICH ;)

Warzywo, kształtem przypominające różyczki, gości na naszych stołach od ponad 3 tysięcy lat. Pochodzące z Włoch brokuły, skupiają w sobie moc witamin i składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. A w przeciągu ostatnich lat, udowodniono ich lecznicze właściwości w walce z wieloma schorzeniami.
Witaminowy brokuł
Brokuły zawierają wiele witamin, przede wszystkim witaminę C. Jej ilość w warzywie jest większa, niż w cytrusach. Zawierają również witaminę A i K oraz witaminy z grupy B. Są bogate w mikroelementy takie jak kwas foliowy, żelazo, wapń oraz selen. Skupiają w sobie zawiązki bioaktywne, takie jak: flawonole – indole oraz sulfofany.
Brokuł kontra choroby
Badania przeprowadzone na amerykańskim Uniwersytecie w Michigan, w Instytucie Badań Wykrywania i Zwalczania Chorób Nowotworowych, potwierdziły, że zawarte w brokułach flawonole, przeciwdziałają rozrostowi komórek macierzystych raka piersi. Dzieje się to za sprawą sulfonianu, który dotychczas miał zastosowanie w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnych za chorobę wrzodową żołądka.
Przez ostatnie lata udowodniono również, że składniki zawarte w brokułach zapobiegają zmianom w płucach oraz obniżają ciśnienie tętnicze. Należy również podkreślić, że znajdujący się w warzywie selen, zapobiega rozrostowi raka prostaty .

Warzywo z rodziny kalofiorowatych, oprócz doskonałego smaku, jest nieocenionym składnikiem w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Zarówno z uwagi na względy smakowe jak i zdrowotne, urozmaicajmy naszą dietę brokułami i o ile to możliwe, jedzmy je na surowo,a dostarczymy naszemu organizmowi najwięcej wartości odżywczych. ;) :D

Ja najbardziej lubie je polane oliwa z oliwek (albo maselkiem) i bulka tarta...albo z potartym zoltym serem... :P albo zupka brokulowa ..... :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lut 2014, 16:00 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
o tych brokulach juz pisalam tam wczesniej ale im wiecej czlowiek wie tym moze lepiej.. :lol: :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lut 2014, 0:16 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Serena gdzies zniknela :?: :roll: a miala ze mna tutaj popisywac ;) :D



Cynamon /color]

"..
Znany nie od dziś Cynamon to jedna z najstarszych przypraw. Istnieje o nim wzmianka już w pierwszych księgach Starego Testamentu. Był on wykorzystany do celów leczniczych od najdawniejszych czasów. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go w celu zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki i bolesności miesiączek. Popularność zdobył również działaniem dodającym energii, witalności. Dodatkowo stosowany był na poprawę krążenia i rozgrzania organizmu.

Dlaczego warto wprowadzić cynamon do swojej kuchni?

1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.

3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.

4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.

5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.

7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.

9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.

10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.

[color=#BF0000][color=#BF0000]W jakich wypadkach należy zmniejszyć spożycie cynamonu?

Osoby zażywające leki na cukrzycę lub leki, które wpływają na poziom glukozy we krwi czy insuliny, nie powinni stosować w dawkach terapeutycznych cynamonu, chyba że są one pod kontrolą lekarza.
Cynamon Cassia jest naturalnym źródłem związku zwanego kumaryną. Związek ten występuje również w innych roślinach, takich jak seler, rumianek, koniczyna słodka i pietruszką. To właśnie kumaryna odpowiada za przyjemny zapach świeżego siana. Jednak spożywana w zbyt dużych ilościach może uszkadzać wątrobę. Maksymalna dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. Rodzaje cynamonu różnią się między sobą zawartością kumaryny, dlatego trudno jest ustalić jaka jest bezpieczna ilość jego przyjmowania.


W myśl zasady, ze wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, powinniśmy spożywać cynamon z umiarem. Co nie oznacza, że mamy zrezygnować z jego dobroczynnych wartości...."[/color]

Fragment artykulu ze strony netowej Vitalia... ;)

Lubie cynamon....jego zapach jego smak... :) polecam ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lut 2014, 8:20 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
Babettka pisze:
Serena gdzies zniknela :?: :roll: a miala ze mna tutaj popisywac ;) :D




No widzisz, czasem tak bywa, że nadmiar obowiązków człowieka przerasta. Mam nadzieję, że wszystko wróci do normy i będzie jak dawniej :) Pozdrawiam :) :) :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lut 2014, 14:37 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
jak sie odgruzujesz :D od nadmiernych obowiazkow to dolacz ;) :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lut 2014, 20:27 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
Ja cały czas czuwam, ale "produkować się" już nie nadążam :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lut 2014, 17:54 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Dodatki do żywności - na co uważać?

Długiej trwałości nie zapewnią żywności tradycyjne metody konserwowania. Zastosowano więc utrwalacze chemiczne, zabijające w produktach bakterie, pleśnie, drożdżaki itp. W konkurencyjnej walce o zbyt sięgnięto również po ulepszacze poprawiające barwę, smak czy konsystencję produktów. A wszystko to chemiczne związki, czasem wręcz trucizny, których dziś normalnie odżywiający się człowiek spożywa rocznie około 2 kg. Miłośnik pizzy, fast foodów i „zupek chińskich” nawet dwa razy więcej!

Czytajmy etykiety :!:

Już dziś wiadomo, że niektóre ulepszacze mogą powodować zaburzenia w organizmie: reakcje alergiczne, astmę, zapalenia skóry, migreny, katar sienny, zaburzenia żołądkowe itp. Oto niektóre z tej ogromnej listy chemiczne dodatki, znajdujące się w naszym jedzeniu.

E 127 erytrozyna, czyli galaretka na cenzurowanym
Taki niewinny niby barwnik dodawany do owoców konserwowych, soków, dżemów, galaretek czy cukierków owocowych… A u niektórych ludzi może on wywoływać dekoncentrację, zaburzenia pracy tarczycy, reakcje alergiczne, nowotwory wątroby oraz trudności w uczeniu się. I o tym trzeba pamiętać, gdy dziecko prosi o kuszącego, rubinowo błyszczącego lizaka.


E 154 brąz FK – uwaga na wędzone!

O tym barwniku ostatnio zrobiło się w Polsce głośno. Odpowiada on za złocistobrązowy kolor wędlin, ryb wędzonych, niektórych chipsów i serów. Naturalny związek występuje w dymie drzewnym, ale spreparowany syntetycznie służy do wytwarzania dymu wędzarniczego bez spalania drewna. Okazało się, że służby sanitarne Unii Europejskiej uznały, że wędzenie powinno być zakazane. Związek E 154 może powodować alergie, nasilenia astmy, zaburzenia w pracy nerek i funkcjonowaniu układu limfatycznego. Produktów wędzonych nie powinny jeść dzieci do ukończeni 1. roku życia.

E 211 benzoesan sodu i E 2-12 benzoesan potasu w soku
Dwa bardzo popularne konserwanty syntetyczne, choć wiadomo, że kwas benzoesowy występuje naturalnie w jagodach, malinach, żurawinach. Powszechnie dodaje się te konserwanty do smakowych wód gazowanych, soków owocowych, galaretek, majonezu, keczupu, margaryny, sosów i sałatek. Ostrożnie jednak z nadmiernym spożywaniem tych produktów. Mogą wywoływać reakcje alergiczne, wysypki, podrażnienia śluzówki żołądka i jelit, wrzody żołądka. Oba te konserwanty stosują też małe zakłady przetwórcze, w których mniej rygorystycznie przestrzega się norm technologicznych, a dawki ustala się według smaku „mistrza”. Nie zawsze zdrowi konsumenta jest ważniejsze niż trwałość produktu.

Smakowita szynka = E 251 azotan sodowy
Jest to popularna saletra – składnik zaprawy peklującej do wędlin, mięs, przetworów mięsnych i serów. Obok właściwości konserwujących zapewnia on różowy, piękny kolor mięsa i wędlin. Niech nas jednak nie kusi sama barwa produktu. Nadmiar konserwantu może powodować duszności, sinienie skóry, zapalenie nerek, nadciśnienie czy bóle głowy. Saletra zmienia hemoglobinę w methemoglobinę, a ta jest niezdolna do transportu tlenu przez krew. Stąd te duszności. Azotan sodu utlenia też witaminę A i beta-karoten, nim zdążą one być wchłonięte prze jelita.

E 320 butylohydroksyanizol i E 321 butylohydroksytoulen, czyli chipsy i ciastka
Dwa regulatory kwasowości i przeciwutleniacze stosowane w napojach gazowanych, galaretkach, lodach, gumach do żucia, frytkach, chipsach i ciastkach. Gdy przesadzimy z ilością spożycia tych „regulatorów”, wzrośnie nam poziom złego cholesterolu w organizmie, narazimy się na alergie i wysypki, rozregulujemy pracę żołądka i jelit. Oba te związki w połączeniu z witaminą C przyczyniają się do powstawania rakotwórczych wolnych rodników, które uszkadzaj komórki.

Serek topiony to E 407 mono- i di glicerydy kwasów tłuszczowych
Są to substancje umożliwiające trwałe łączenie składników niełączliwych, głównie wody i tłuszczów, ale nie tylko. Są to tak zwane emulgatory. To dzięki nim z wody i oleju powstaje margaryna, ale również w pysznym serku topionym jest tylko 10 proc. sera, a w aerozolowej bitej śmietance nie ma zupełnie śmietany. Emulgatory pochłaniamy w margarynie, serkach topionych, lodach, ciastkach, itp. Gdy zajadamy się tymi produktami bez umiaru, grożą nam nasilenie energii, nudności, podrażnienia i wrzody żołądka oraz jelit, a także otyłość.

621 glutaminian sodu, 622 glutaminian potasu, czyli dania z torebki
W naturze występują np. w pomidorach, drożdżach, zaś syntetycznie służą jako polepszacze smaku. Stosuje się je głównie w zupach i innych daniach w proszku, sosach i produktach sojowych, pizzach, chipsach, konserwach i garmażerce. W kuchniach wschodnich – japońskiej, chińskiej, wietnamskiej – glutaminiany sypane są na produkty tak, jak u nas sól czy pieprz. Tymczasem spożycie więcej niż 1 grama dziennie grozi nasileniem ataków astmy, bólami głowy, przyspieszeniem tętna, bezsennością, zaburzeniem pracy nerek, otyłością.

E 951 aspartam
To popularny słodzik. Skoro uznano, że cukier, podobnie jak sól, szkodzi, świat oszalał na punkcie produktów light i bezcukrowych. Słodzik lub sacharyna pojawiły się jako zamiennik w sokach, napojach, deserach, pieczywie, płatkach zbożowych, gumie do żucia, a nawet piwie bezalkoholowym. Dziś już wiadomo, że to błąd. Kubki smakowe odkrywające słodki smak mamy nie tylko na języku, ale także w przełyku i żołądku. Produkt ze słodzikiem daje więc organizmowi sygnał fałszywej słodyczy. Trzustka zaczyna produkować insulinę. Poziom cukru spada, gwałtownie potrzebujemy czegoś słodkiego. No to znajdujemy coś pod ręką… I zamiast chudnąć – tyjemy. :mrgreen:

dobrze wiedziec....

fragment artykulu a netu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lut 2014, 9:51 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2209
Lokalizacja: Zgoda
Zgadza się, te konserwanty i inne dodatki potrafią bardzo uprzykrzyć życie, zwłaszcza alergikom.

Ale Kochani, cały czas polecam tran, bo naprawdę trzyma mnie w formie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lut 2014, 17:46 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 gru 2013, 14:43
Posty: 819
Jaki tran polecasz :?: :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group